phytamp database la leche league university city karate chop pokemon reema dodin durbin life 50 000 years ago

Mi befolyásolja a CMR biztosítás díját?

Az árufuvarozók számára is érvényes az a szabályzat, hogy kötelező megkötniük a balesetbiztosítást. Emellett annak érdekében, hogy – amennyiben nem várt baleset következik be – a fuvarosok vállalkozása nyereséges maradjon, és ne szenvedjenek el nagy anyagi kiadásokat, erősen ajánlott válogatniuk a kiegészítő biztosítások között.

Az árufuvarozói felelősségbiztosítás egy remek lehetőség a fuvarozó tehermentesítésére. Alapvetően amíg a fuvaros a rábízott árucikkekkel közlekedik, igen nagy kockázat és felelősség nyomja a vállát, hiszen a gépjárműbe való bepakolás után a feladó már nem tartozik felelősséggel az árucikkekért, a lepakolás előtt megkárosodott árucikkért pedig a címzett nem köteles fizetni. Ebben az esetben a feladó és a címzett közötti út során a felelősség teljes súlya a fuvarost nyomja, bármilyen kár keletkezik az áruban ebben az időintervallumban, az a fuvaros terhe. Az árufuvarozói felelősségbiztosítás megkötésével azonban a szerződésben megjelölt káresemények, baleseteik esetében a biztosító magára vállalja az okozott károk megtérítését. 

A biztosítási díj meghatározása

A Nemzetközi Árufuvarozói Felelősségbiztosítás (cmr) díját minden évben csak és kizárólag egy összegben van lehetőség befizetni, amely egy éven át nyújt védelmet a szerződött fuvarozó számára. Minden biztosító maga határozza meg az adott biztosított által befizetendő biztosítás díját, az összeg elbírálásának eljárása a biztosító saját hatásköre. A biztosítási díj megítélése számos tényezőtől függ, sok szempontot figyelembe kell venni, hogy egy reális összeg kerüljön a szerződésbe. Az egyik legfontosabb és legelsődlegesebb ilyen szempont a kiindulási ország és a célállomás országa közötti távolság. Ez azt jelenti, hogy például amennyiben Budapestről Bécsbe szállítunk árucikkeket, akkor a biztosítás díja értelemszerűen alacsonyabb lesz, mint hogyha például Budapestről Ankarába szállítanánk árucikket, hiszen a Budapest-Bécs távolság sokkal kisebb, tehát annak kockázata is kisebb, hogy valamilyen káresemény történne.

Egy másik fontos szempont a biztosítási díj megítélésénél az árucikk romlandósága. Nyilvánvaló, hogy amennyiben romlandó árucikket szállítunk, akkor nagyobb annak a kockázata, hogy a szállítmány egy részét vagy egészét meghibásodva, megromolva tudjuk kézbesíteni.

További fontos szempont még a szállító gépjármű össztömege, az áru mennyisége, az áru állaga és fajtája. Bizonyos szerződésekben meghatározó lehet még a teljes éves forgalom értéke, a csomagolás és a fuvarozás módja.

Éves felülvizsgálás

Mindezek mellett azt is fontos észben tartanunk a CMR biztosítás díjazásában, hogy mint minden biztosítónál, itt is minden évben felülvizsgálásra kerül a biztosítás összege. Minden évben minden szerződés esetében számos körülményt mérlegelve döntenek a következő év biztosítási összegeiről a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. A felülvizsgálat az automatikus újraindexáláson kívül függ az eddig történt káresemények megtérítésétől, illetve az előző időszak adataitól is.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.