Egy kicsit kevesebbet, mint amennyit kívánunk

Az egészségtelen ételeket nem könnyű törvényben szabályozni – meghatározásuk pedig még annál is nehezebb. Nincs rossz étel, csak rossz étrend – hangoztatják a táplálkozástudományi szakemberek, akik ellenzik bizonyos gyorsételek (junk food) folytonos kipellengérezését.

Az igazság azonban az, hogy rengeteg rosszul táplálkozó ember él körülöttünk. Öt brit közül 2 túlsúlyos, egy pedig elhízott. A múlt évben országszerte megmérték a 11 éves angol gyermekek testsúlyát, és azt tapasztalták, hogy legalább egyötödük elhízott. Ráadásul, mivel a méretkezés önkéntes alapon történt, sokkal kevesebb kövér állt mérlegre, így aztán a kapott eredmény egyértelműen alábecsüli a tényleges helyzetet. Novemberben aztán bejelentették, azok a tinédzserek, aki annyira túlsúlyosak, hogy ez az állapot már az egészségüket veszélyezteti, az egészségbiztosítótól kérhetik gyomorszájuk összeszűkítését. Így hát az Ofcom (azaz a brit “ORTT”) úgy döntött, talán éppen itt az ideje annak, hogy elkezdjenek “démonizálni” bizonyos élelmiszereket. A következő néhány hónap során be fogják tiltani a sok zsiradékot, sót vagy cukrot tartalmazó ételek reklámozását azokban a televíziós műsorokban, amelyek elsősorban gyermekeknek szólnak. A szabályozás részletkérdéseire vonatkozó megbeszélések csak most értek véget, a főbb elemek azonban már világosak. Az alapötlet igen népszerű azon szülők körében, akik szerint ez könnyebb megoldás, mint kikapcsolni a tévékészüléket. Az egészségügy harcosai azonban attól tartanak, hogy a szabályozás részletei csökkenteni fogják majd a hatást. A tiltás ugyanis azokat a programokat érinti majd, amelyeket elsődlegesen a gyermekek néznek, nem pedig az egész lakosság. Így hát a kizárólag gyermekek számára készült tévéműsorokban nem jelenhetnek majd meg hirdetések, az olyan műsorokban viszont igen, mint például a Coronation Street vagy a The Simpsons (A Simpson család), amelyeket a felnőttek mellett több millió gyermek is nyomon követ. A márkák reklámozása pedig – amikor nem említik az adott termék nevét – még akkor is kivételt képez a tiltás alól, ha a cég mondjuk csipszen kívül nem is gyárt mást. Aggodalomra ad okot a megcélzott élelmiszerek köre is. Az Ofcom a független szervezetként működő Élelmiszer Szabványügyi Hivatal (FSA) “tápanyag-meghatározó módszerét” használja. E rendszerben minőségüktől függően pontozzák a különböző ételeket. A jó minőségűeket (amelyek gyümölcsöt vagy zöldséget (tartalmaznak) plusz pontokkal jutalmazzák, a rosszakat (sok só, cukor vagy zsiradék) pedig pontlevonással büntetik. A számítások azonban 100 grammos élelmiszerminták alapján készültek, így aztán kiesnek az olyan fűszerek, amelyeket sosem fogyasztunk nagyobb mennyiségben. A zsírt és cukrot helyettesítő anyagokkal készített, ám tápanyagban értéktelen ételek átmennek a rostán, a tápanyagban gazdag ételek – ilyen néhány sajt – pedig nem. (Judith Bryant táplálkozási szakértő a megjegyzi, hogy ha üzletben kapni lehetne anyatejet, akkor az is a tiltás hatálya alá esne. Túl sok benne ugyanis a zsír és a cukor.)

Leave a Comment

Your email address will not be published.